Nakkeartrose

Artrose i nakken betyr leddslitasje i nakkevirvlene. Artrose i nakken er også kjent som cervikal spondylose. Tilstanden skyldes primært sett aldersrelatert slitasje. Diagnosen kan, i mange tilfeller, holdes i sjakk ved fysikalsk behandling, bevegelse og opptrening.

 

Nakkeartrose innebærer nedbryting av brusk og beinvev i nakkevirvlene. Trening av skuldre og øvre rygg er særlig viktig for å avlaste nakkens muskler og ledd. Dette i kombinasjon med fysikalsk behandling (muskulær behandling og leddmobilisering) har godt dokumentert effekt på smerter og nedsatt funksjon grunnet artrose i nakken.

 

 

 

 Symptomer ved Artrose i Nakken

 

Det er kraftige variasjoner i forhold til hvor mye plager, smerter og symptomer den enkelte har. Noen lever med artrose i nakken uten å være plaget i det hele tatt, mens andre opplever betydelige leddsmerter og nakkestivhet. Det er også slik at symptomene kan variere i forhold til hvilket artrosestadie som diagnosen er i.

 

Man deler nemlig inn artrose fra stadie 0 (ingen artrose eller leddslitasje) til stadie 4 (avansert, betydelig artrose og slitasje). De ulike stadiene gir en indikasjon på hvor mye brusk som er brutt ned i leddene og hvor stor leddslitasjen er. 

 

Karakteristiske symptomer og kliniske tegn på nakkeartrose kan inkludere:

 • Lett hevelse i de påvirkede leddene
 • Lokal trykkømhet over leddene
 • Rødlighet over leddene
 • Slitasje av mer alvorlig grad kan føre til at det blir vondt å bevege på nakken
 • Økning i forekomst av kompenseringsplager i nakkemuskler og øvre del av ryggen

 

Normal bevegelighet i nakken – altså fulle bevegelsesutslag i ulike retninger – er essensielt for å holde nærliggende muskler og ledd ved god helsetilstand. Hvis du har manglende nakkebevegelse, altså at det er vanskelig å vri på hodet eller lignende, så kan forvente at kroppen vil kompensere for dette ved å spenne opp nærliggende muskulatur (ofte kalt stressnakke). Som resulterer i nakkesmerter.

 

En nakke rammet av dårlig funksjon grunnet artrose kan også medføre økt forekomst av skulderplager og smerter mellom skulderbladene – noe som vil kunne bety at du også får en økning i smerter og problematikk i disse områdene i tillegg til nakken. En ond sirkel med andre ord.

 

Hvorfor er nakken stiv og vond på morningen eller etter at jeg har sittet stille lenge?

Når du sover eller sitter stille så har du mindre omløp av blodsirkulasjon og leddvæske enn når du er i bevegelse – det er grunnen til at du er stivere på starten av morningen og etter at du har sittet stille. Men, som du vet, så hadde du ikke dette tidligere – så det er også en indikasjon på at nakken din ikke er i toppform i forhold til bevegelighet og generell helsetilstand. Det er altså relativt vanlig at man er stiv på morningen, men kan tyde på at du har visse problemer med muskler og ledd som bør utredes og behandles.

 

 

Artrose kan Føre til Forkalkninger i Nakkeleddene

Forkalkninger i nakken kan oppstå som et resultat av at kroppen forsøker å reparere den nedbrutte brusken og de slitte leddene dine. Med dette refererer vi til at det faktisk oppstår beinsporer i nakkevirvlene grunnet forkalkningene som kroppen legger ned i leddet.

 

Slike forkalkninger er synlige på røntgenundersøkelser og gir grunnlag for å si hvor omfattende din nakkeartrose er. Med andre ord så er det et konstant pågående forsøk fra kroppens side å reparere og vedlikeholde nakkeleddene dine – men uten at den noensinne blir klar grunnet at leddslitasjen allerede er såpass omfattende.

 

Nakkehodepine og Cervikogen Svimmelhet

Nakkeproblemer og nakkesmerter grunnet nakkeartrose kan som nevnt medføre kompenseringsplager i nærliggende strukturer. Det mange også har fått kjenne på kroppen er at det kan gi grunnlag for en lei hodepine som fester seg mot bakhodet i øvre del av nakken, og deretter sprer seg over tinningen og fram mot pannen.

 

Nakkeplager er, sammen med krystallsyke, en av de aller vanligste årsakene til svimmelhet. Mange går rundt med svimmelhet i hverdagen som skyldes stramme nakkemuskler og stive nakkeledd. De som har hatt krystallsyken vet hvor utrolig plagsomt og ødeleggende slik svimmelhet – og det er noe vi virkelig ikke vil ønsket på våre verste fiender. Dersom du er plaget med regelmessig svimmelhet så kan vi varmt anbefale at du tenker etter hvordan nakken din er – hvis den er utrolig stram og vond så har du mest sannsynlig funnet årsaken til svimmelheten din. Under den forutsetningen at andre årsaker er luket ut.

 

 

 Årsak: Hvorfor får man artrose i nakken?

 

Leddslitasje oppstår når belastningene er høyere enn kroppens evne til å avlaste og reparere. Ideelt sett så ville man hatt så sterke stabilitetsmuskler at de kunne avlaste leddene fra å få noe slitasje i det hele tatt – men dessverre er jo det tilnærmet umulig.

 

Det er nemlig slik at vanlige leddslitasjeforandringer og artrose øker med alderen – grunnet vanlige slitasjebelastninger i hverdagen. Med alderen får vi også en svakere evne til å reparere brusk og ledd. I nakken er særlig traumer og whiplash-skader lenket til høyere forekomst av artrose.

 

Man har sett at særlig disse risikofaktorene gir høyere sjanse for artrose:

 • At man er kvinne
 • En jobb som innebærer mye repetitiv belastning
 • Familiær historie med artrose
 • Høyere alder
 • Medfødt skoliose eller endret ryggkurvatur (grunnet endring i biomekanisk belastning)
 • Overvekt
 • Traume eller brudd

 

Noen av de vanligste risikofaktorene for å utvikle artrose i nakken innebærer manglende stabilitetsmuskulatur i nakke og skuldre, familiær forhistorie med leddproblemer og tidligere nakkeslengskader. Det har også blitt dokumentert at brudd og skader i ledd fører til tidligere artrose og eldringsprosess.