9. okt, 2015

"Se hverandre! Kast maska!" Det er lov å ha "riper i lakken."

Verdensdagen for psykisk helse er 10.oktober.  Årets kampanjenavn er:
"Se hverandre! Kast maska!"

I dag deler eg lånte ord frå Rikke Philippi, som er prosjektleiar for Verdensdagen for psykisk helse.

"Gjennom å arbeide for et ærligere samfunn der det er lov å ha «riper i lakken», kan vi bidra til at flere unngår psykiske helseplager.

- Alle mennesker er mer enn bare lykkelige øyeblikk, selv om vi ikke nødvendigvis får inntrykk av det på for eksempel sosiale medier. Vi er alle mer enn jaget etter perfeksjon og suksess, sier prosjektleder Rikke Philippi i Verdensdagen for psykisk helse.

EN REAL UTFORDRING
I år vil folkehelsekampanjen oppfordre deg og meg til å være ærligere. Til å «kaste maska». For mange av oss er det å være åpen om at man har en tung dag noe som er vanskelig. Det er vanskelig å innrømme for andre at man ikke klarte eksamen, at man har dårlig råd eller at man ikke har hatt tid eller ork til å støvsuge huset på to uker.
- Ingen av oss lever perfekte liv. Det å tørre å være åpen og vise verden alle sider av hvem vi egentlig er, kan være med på å senke prestasjonskravene som vi føler på i det daglige. Det må bli lov å ha «riper i lakken». Jeg tror det kan bidra til en bedre hverdag for oss alle. Det å være åpen om psykisk helse kan ha helsefremmende og forebyggende virkning, minner Philippi om.

EGENVERDI OG PSYKISK HELSE
Kampanjeutformingen for Verdensdagen for psykisk helse gjøres i samarbeid med Helsedirektoratet. Det overordnede tema for Verdensdagen siden 2013, har vært «Inkludering og relasjoner». Slik blir det også i år. Årets tema er «Egenverdi og psykisk helse».
- Manglende selvfølelse og åpenhet fører til psykiske helseplager og uteblivelse fra skole og arbeidsliv. Selv om fremveksten av sosiale medier og dagens informasjonssamfunn bidrar til større synlighet, opplever svært mange at dette også bidrar til større press på å fremstå perfekt. Ny forskning viser at vi blir nedstemt og lei oss av å konstant se andres «lykke». Flere tar til orde for at prestasjonssamfunnet og manglende følelse av egenverdi er medvirkende årsak til psykiske helseplager, forteller Philippi.

FORTSATT EN VEI Å GÅ
De senere årene har vi sett en økt åpenhet ved at vanlige mennesker og kjente personer snakker om sin psykiske helse også i det offentlige.
Fortsatt er det et stykke å gå før egen psykisk helse er et like dagligdags samtaleemne som fysisk helse, både når det gjelder forebygging og sykdom. Vi vet for eksempel at menn er dårligere enn kvinner på å oppsøke hjelp. Mange løser problemer med økt rusforbruk, og de er dårligere til å snakke om egne utfordringer. Det er på tide å ta et oppgjør med «Styggen på ryggen», som artisten OnklP rapper om.
- I 2015 ønsker vi å ha et ekstra fokus på gutter og menn og deres psykiske helse. Selvmordsforskning på unge menn viser at selvmordet knyttes til hvordan de unge mennene ikke lenger klarte å leve opp til høye krav til egne prestasjoner, og at de hadde en sterk sårbarhet for å oppleve seg som avvist eller føle seg mislykket. Jeg håper årets arrangementer vil nå enda flere gutter og menn, avslutter Rikke Philippi."